Негізгі мазмұнға өту Негізгі шарлау мәзіріне өту Сайттың төменгі деректемесіне өту
Абай атындағы ҚазҰПУ Хабаршысы. Жаратылыстану-география ғылымдары сериясы

БИДАЙ МАСАҚТАРЫН ИНКУБАЦИЯЛАУ ҮШІН ТОЗАҢҚАПТАРДЫ ЗАРАРСЫЗДАНДЫРУ ӘДІСТЕРІН САЛЫСТЫРУ

Жарияланды October 2024

183

7

Аңдатпа

Мақалада бидай масақтарын тозаңқап инкубациясына дайындау үшін әртүрлі
зарарсыздандыру әдістері салыстырылады, бұл гаплоидты технологиядағы маңызды
процедура болып табылады. Зерттеу барысында жаздық қатты бидайдың әртүрлі сорттары —
Сеймур 17, Гардеформ 254, Наурыз-6, Серке, Наурыз және Милана — сондай-ақ үш
дезинфекциялау құралдарының тиімділігі: дехлор, натрий гипохлориті және спирт (70%)
бағаланды. Нәтижелер көрсеткендей, дехлор және натрий гипохлориті масақтардың ластану
деңгейін 10-20% дейін тиімді төмендетті, ал спирт (70%) орташа тиімді болды. Сондықтан,
андрогенездің сәттілігін арттыру және микроспоралардың өміршеңдігін қамтамасыз ету үшін
бидай масақтарын зарарсыздандыруда дехлор немесе натрий гипохлоритін қолдану
ұсынылады.

PDF (Русский)